Visst är det så att städa och plocka undan kan vara ett tillfredsställande moment i vardagen, speciellt när allt är rent och fint. Vi på En Renare Vardag är experter på att hitta motivation, men det är också vårat jobb att få Stockholmarnas bostäder att bli fina och städade, kännas hemtrevliga och skina av lyster. Vi har alla våra sätt och metoder för att motivera oss själva: kanske unnar vi oss lite choklad när vi är klara? Kanske belönar vi oss med lite slapp-tid i hängmattan? Men just nu är det många svenska som använder sig av KonMarimetoden™, en metod uppfunnen av Marie Kondo för organisering som består av att samla ihop allt man äger, en kategori åt gången, och sedan behålla endast de saker som “man verkligen gläds åt” (tokimeku på japanska), och därefter välja en plats för dessa saker.

De flesta städningsmetoder förespråkar ett rum-för-rum eller steg-för-steg tillvägagångssätt, som tvingar dig att plocka undan samma saker om och om igen efter deras användning. KonMarimetoden™ förespråkar istället städning efter kategori - inte efter plats. Behåll bara de saker som talar till hjärtat och kassera föremål som inte längre uppmuntrar glädje. Tacka dem för deras service - låt dem sedan gå. Människor runt om i världen har dragits till denna filosofi inte bara på grund av dess effektivitet, utan också för att den lägger stor vikt vid att vara medveten, introspektiv och framåtriktad.

Du börjar med kläder, sedan går du vidare till böcker, papper, komono (japanskt ord för “diverse prylar”) och slutligen sentimentala saker.

När allting är undanplockat och organiserat som du vill, så kan du tag i själva rengöringen av ytor, något som vi väldigt gärna hjälper er med. För det är inte alla som har hennes glöd när det kommer till att styra upp sina hemkvarter! Marie har den sedan hon var barn. Kondo säger att hon har varit intresserad av att organisera sedan barndomen. På lågstadiet i skolan höll hon till i klassrummet för att städa upp bokhyllor medan hennes klasskamrater hade idrottslektion. När det var nominering för uppdrag i klassen försökte hon inte att få vara klassrepresentant. Istället längtade hon till bokhyllorna för att fortsätta att ordna upp böcker. Efter fem år som helgedomsjungfru (miko) vid en Shinto-helgedom startade hon sin konsultverksamhet när hon var 19 år och studerade sociologi vid Tokyo Woman’s Christian University.

Kondo har skrivit fyra böcker om organisering, som tillsammans har sålt i miljontals exemplar och har översatts från japanska till språk som koreanska, kinesiska, franska, tyska och engelska. I synnerhet hennes bok Den livsförändrande magin med att städa: The Japanese Art of Decluttering and Organizing (2011) har publicerats i mer än 30 länder. Den var en bästsäljare i Japan och i Europa, och publicerades i USA 2014.

Kondo var listad som en av Times “100 mest inflytelserika personer” år 2015.

Photo: Rise - Flickr
License: CC BY 2.0

Källor:


Boka städning!

Artikel Postad den 6:e Augusti 2019 av:

Lucky

Läs mer om våra tjänster

Vi har ett brett urval av tjänster för företag och privatpersoner

Reco Logotyp

Läs fler nyheter!

Att städa är inte semester!

Att städa är inte semester!

Än en gång har du spenderat massa semestertid åt att städa... Det behöver inte vara så! Boka städning med oss!

Ergonomi och inredning för ett lättstädat hem.

Ergonomi och inredning för ett lättstädat hem.

Stockholmslivet gör städning jobbigare, men det finns massor av saker du kan göra för att göra det lättare för dig. Till exempel kan du inreda ditt hem med städning i åtanke.

Stockholm när september är över...

Stockholm när september är över...

September är en vacker månad. När trädens kronor skiftar i färg och vi tar fram våran favorit halsduk. Men den är inte lätt för alla.

Flyttstädning i Stockholm, våra tips!

Flyttstädning i Stockholm, våra tips!

Flyttstädning kan kännas som en enkelt match och med motivation och struktur, så är det lätt! Men det kräver kunskap, noggrann planering & tar många timmar.

Arkiv

Här hittar du alla artiklar, tips och erbjudanden som vi publicerat på våran webbplats
08-660 55 55 | info@enrenarevardag.se