Att hitta tips om verktyg för städning eller rengöringsmedel på internet är inte speciellt svårt. Men vilka tips är trovärdiga? Eftersom vi på En Renare Vardag är experter i frågan så tänkte vi dela med oss av våra erfarenheter till våra kunder och besökare. Som vårat Reco betyg visar, så är våra kunder väldigt nöjda med våra tjänster, och det beror bland annat på att vi har bra erfarenhet av olika städtekniker och redskap.

Veckans tips är inte en specifik teknik eller ett medel. Det riktar sig till alla föräldrar där ute. Att städa behöver inte vara tråkigt, speciellt inte när en börjar med det i tidig ålder.  Naturligtvis kräver detta din översikt, men i längden kommer det att löna sig, då barnen inte kommer att se på städning som en tråkig “vuxen syssla” om dom introduceras i hyfsat tidig ålder. En studie om Mayafolk föräldrars sätt att uppfostra barn visar att, även om det kan ta längre tid att städa tillsammans med sina barn, så får barnen lära sig värdefulla tekniker som följer med dom livet ut och framför allt:  att ha en positiv attityd inför familj-bördorna.

Här kommer därför fem tips från Mayafolk föräldrarna, som publicerats på Amerikanska National Public Radio.

1. Exponera barnen för hemsysslor så mycket som möjligt

Låt dem närvara när du gör tvätten, lagar mat eller gå ut med hunden. Låt dem hjälpa till att byta en glödlampa, plantera örter i trädgården eller hjälpa till att bädda en säng. I grund och botten är allt som du vill ha hjälp med bra för dem på sikt, se till att de är omkring medans aktiviteten inträffar. Ge barnen möjlighet att vara med och titta på vad dom vuxna gör, du kommer att bli förvånad över hur mycket småbarn kan lära sig igenom att bara observera vad du gör. Detta hjälper unga barn att se sysslorna som en social aktivitet; möjligheter att vara tillsammans - vilket unga barn ofta längtar efter. Då knyter ungarna ihop sysslor med en rolig, positiv aktivitet. Den här psykologiska integrationen i familjen verkar vara mycket kraftfull utveckling för barnen att lära sig samarbeta

2. Tänk “små uppgifter, stora bidrag”

Erbjud möjligheter för barnen att hjälpa till med det jobb du gör. Ge dem en uppgift som passar deras kompetensnivå. Kanske är det att hålla ett mått medans du fyller det med mjöl för att baka, flytta en stol medan du sveper golven eller torka av en skål eller två. Uppgiften kan vara liten, men huvuddelen är att den måste göra ett verkligt bidrag. Det kan inte vara ett “falskt” projekt eller en handling som inte har något att göra med den verkliga syslan. Då jobbar inte alla inte ett gemensamt mål.

En studie i europeiska familjer visar att ett dåligt sätt att engagera barn är att ge småbarn så kallade “låtsas sysslor”. Till exempel en mamma som sopar köket och efteråt ger kvasten till sitt unga barn att “sopa” köket igen med: Föräldrarna vet att barnet inte bidrar till syftet, och ganska snabbt kommer barnet att förstå den inte gjort någonting. Barnet får då varken känna på stoltheten eller känslan av prestation som kommer från att ge ett verkligt bidrag.

3. Sikta på att arbeta tillsammans så ofta som möjligt

En stor motivationskraft för små barn ligger runt familjen och att arbeta med ett gemensamt mål. Denna motivation går förlorad om sysslorna delas upp så att alla arbetar solo (eller ger barn låtsasarbete).

Så till exempel, om du tvättar, var noga med att alla viker lite av allas kläder. Om barnen bara vikar sina egna kläder medan du vikar dina egna, handlar uppgiften mer om att arbeta självständigt.

4. Tvinga inte på det

Maya-barn deltar inte i familjebördorna, för att föräldrarna tvingar dom barnen. Tvärt om faktiskt. Målet ska inte att styra barnen utan snarare att utveckla barnens eget initiativ.

För att göra det uppmuntrar maya-folket sina barn och erbjuder möjligheter att delta när barnen är intresserat. Att tvinga barnen har faktiskt motsatt effekt, då det kan generera motstånd: precis som vuxna, tycker unga inte om att få order.

Fråga ett litet barn; “kan du hjälpa mig med det här?” Frågan får dem ombord oftare än att helt enkelt säga; “Du måste göra det här.” Att säga till ett barn: “Låt oss göra det tillsammans” låter så mycket mer intressant och givande än att säga, “Jag vill att du ska göra det här!”

5. Ändra dina tankar om små barn:

I väst tänker vi ofta att små och unga barn bara vill leka. Men bland mayafolket ses ett litet barn som kommer över till föräldrarna  som ett indikation på att barnet vill hjälpa till. Skiftet i tankegången förändrar hur föräldern svarar på barnets begäran att delta i hembördorna.

Alla föräldrar är intresserade av att stödja sina barn. Att anta att ditt barn bara vill leka kommer sannolikt få dig att hitta ett bättre sätt för dem att leka som är någonstans ur vägen medan du är klar med bördorna. Resultatet är ett barn som är skilt från den vuxna aktiviteten och inte finns runt omkring för att lära sig om bördan - eller om hur man arbetar tillsammans i samarbete.

Men om du istället gör antagandet att småbarnet faktiskt vill hjälpa dig, men bara inte har en färdigutvecklad förståelse för hur man gör det - då kommer du försöka hitta en väg för barnet att hjälpa till: Du hjälper barnet att hjälpa dig

Med tiden kommer “hjälpen” att växa i komplexitet. Och den 2-årige som vispar pannkakssmeten idag kan bli den 6-årige som gör hela familjens frukost - och dessutom må bra av det.


Boka städning!

Artikel Postad den 29:e April 2019 av:

Lucky

Läs mer om våra tjänster

Vi har ett brett urval av tjänster för företag och privatpersoner

Reco Logotyp

Läs fler nyheter!

Skinande sol, skinande fönster

Skinande sol, skinande fönster

Nu är solen här, låt ljuset komma in och njut av den vackra himmelen.

5 knep för att städa bort djurhår

5 knep för att städa bort djurhår

Om du har husdjur i hemmet, så vet du hur svårt det kan vara att få bort hår som fäller från deras päls. Vår Pomeranian, Lucky, ger dig 5 tips!

Ett hjärtligt tack till alla våra kunder

Ett hjärtligt tack till alla våra kunder

Tack för att du litar på våra drakoniska åtgärder, utbildade personal och våra nogranna rutiner!

50% för sjuksköterskor och läkare

50% för sjuksköterskor och läkare

Vi stöttar sjuksköterskor och läkare genom att erbjuda dom 50% Rabatt på hemstädning under April.

Arkiv

Här hittar du alla artiklar, tips och erbjudanden som vi publicerat på våran webbplats




08-660 55 55 | info@enrenarevardag.se

Sommarstängt hela Juli

Vi kan inte ta emot nya bokningar eller ändra på befintliga bokningar under hela Juli månad. Vi hoppas ni har förståelse för detta och önksar alla våra kunder en riktigt trevlig sommar!